På gång

Nyfiken på oss? Funderar du på att bli medlem? Du hittar information om oss och kan ansöka om medlemmsskap on-line via länkarna till höger! Har du frågor, så tveka inta att kontakta någon ur styrelsen.

2015-03-25

Efter en ganska lugn period har vi den senaste tiden haft en del möten med företaget som vi sammanfattar nedan. Vi vill också slå ett slag för årets avtalsutbildning som hålls den 29/4 klockan 13.00-17.00 på Star Bowling. Mer info finns till höger på sidan.

Turlistemöte:
I torsdags (17/3) träffade vi företagets turlistekonstruktörer för dels utvärdering av planeringen inför T15 men även detaljer inför sommaren och kommande banarbeten.
Personalen har uttryckt sitt gillande i att vi fick nyårsschemat (även nyårsdagen och vecka 1) redan på december månadsbesked. Negativt var dock att materialet för ombordpersonal, Göteborg kom i sent läge vilket försvårade arbetet för turlisteombuden.
Sommaren kommer innebära stora förändringar i turer och nycklar, särskilt för ombordpersonal eftersom multar och tripplar dras in under vissa perioder. Det förekommer också en mängd banarbeten som påverkar allas scheman. Företaget informerar om dessa när det närmar sig.
Nästa turlistemöte sker den 16 april.

Workshop:
I måndags (23/3) samlades representanter från företaget och de fackliga organisationerna i en workshop som skulle handla om medarbetarnöjdhet, arbetsmiljö och effektivitet. Syftet med detta första möte var att gemensamt närma oss sanningen om vad som påverkar vår arbetsmiljö, effektivitet och hur vi kan påverka dessa. Företaget visade genom statistik hur effektiviteten i turer och nycklar förbättrats men vill ändå gemensamt med fackförbunden se hur vi kan förbättra den i framtiden.
Att anställningsgraden 75 % finns i så stor utsträckning som den gör på Götalandståg (över 70 % av ombordpersonalen i Göteborg) anser vi vara ett stort arbetsmiljöproblem och frågan fick stort fokus under dagen.
Vidare fick vi ta del av siffror som visade personalomsättningen under 2014. Ombordpersonal, Göteborg sticker ut med 6,9% som valt avsluta sin anställning under året. Här misstänker vi att anställningsgraden har påverkat (75%) medans företaget tycker att det är normala siffror i sammanhanget.
För att öka effektiviteten fördes också diskussioner om personalen kan få fler arbetsuppgifter utanför pik-tiderna för att få upp veckoarbetstiden. Vi diskuterade också om en personalpool kan användas på ett effektivt sätt men insåg att regler och rutiner kring denna måste förtydligas i första läget. Idén om att använda administrativ personal som redan har lokförar-eller ombord-kompetens under högtrafiken var också uppe för diskussion.
Nästa steg i processen är att ST och SEKO ska träffas och ta fram idéer och förslag som kan förbättra både arbetsmiljö och effektivitet och fortsätta samtal med arbetsgivaren vid ett senare tillfälle.
Har ni själva förslag till förbättringar tas dessa tacksamt emot av vem som helst i styrelsen!

Lönerevision:
I måndags (23/3) träffade vi företaget för ett första möte om lönerevisionen för 2015. Tiden ägnades mest åt formaliteter och planering inför revisionen.
Vi ska enligt det tre-åriga avtalet som skrevs 2013 få en höjning om 2,3% år 2015. I år finns en individgaranti som ger en löneökning på 240 SEK. Det är fastställande av lönepotten för ST-medlemmar och fördelningen av dessa pengar som ska förhandlas under kommande möten.
Vi har en ambition att vara klara till lönen i maj, men lämnar ändå öppet för spelrum då lönerevisioner tenderar dra ut på tiden. Lönen revideras från den 1 april och löneökningen utbetalas retroaktivt när allt är klart.
Nästa möte i lönerevisionen hålls i mitten av april.
För övrigt är inga fler möten inplanerade möten före påsken som närmar sig med stormsteg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar