På gång

Nyfiken på oss? Funderar du på att bli medlem? Du hittar information om oss och kan ansöka om medlemmsskap on-line via länkarna till höger! Har du frågor, så tveka inta att kontakta någon ur styrelsen.

2014-01-08


Idag (8/1) har delar av styrelsen träffats för att planera och ta fram material inför årsmötet som kommer att hållas den 19/2 i Göteborg (lokal meddelas senare). En formell kallelse kommer att mailas till våra medlemmar.


Inför årsmötet är det flera handlingar som måste sammanställas för att medlemmarna skall ha en möjlighet att förvissa sig om att styrelsen har skött sitt uppdrag enligt de stadgar som förbundet centralt har beslutat och de regler som gäller för en ideell förening.

En av de viktigaste bitarna är givetvis att ekonomin skötts på ett korrekt sätt sätt. Det är medlemsavgifter som finansierar avdelningens verksamhet och styrelsen som beslutar om hur dessa skall användas. Kassören har som uppdrag att hålla reda på in- och utbetalningar och sammanställa underlag (kvitton, fakturor, insättningsunderlag mm). Inför årsmötet granskar revisorerna (som valts av årsmötet) att allt verkar ha gått rätt till och sammanställer en revisionsrapport.

I verksamhetsberättelsen beskrivs vad som hänt av vikt under det gångna året. Här kan man läsa om händelser inom företaget som påverkat det fackliga arbetet, vad styrelsen i stort ägnat sig år för frågor, medlemsutvecklingen, sammanfattning av den ekonomiska utvecklingen i avdelningen och mycket annat.

Verksamhetsplanen är ett förslag till vad avdelningen skall ägna sig åt det kommande året. Genom att medlemmarna godkänner den på årsmötet så har man också gett styrelsen i uppdrag att verka för de mål som man satt upp och vidta aktiviteter för att nå dessa. I verksamhetsplanen finns även förslag till budget för nästkommande år, det vill säga en preliminär plan på hur medlemsavgifterna skall användas.

Vid årsmötet väljs också ett antal personer som skall representera medlemmarna under det kommande året. Styrelsen består av 7 personer. Ordförande, studieorganisatör och kassör väljs för ett år åt gången. De övriga fyra kallas ledamöter och väljs för två år åt gången, och växelvis för att det alltid skall finnas några kvar i styrelsen med en viss erfarenhet. Vid varje årsmöte väljs alltså två nya ledamöter och två sitter kvar ytterligare ett år. Det är medlemmarna som på årsmötet röstar om vilka som skall väljas. Det är valberedningen som håller koll på vilka som skall föreslås som kandidater och för att kunna väljas in måste man blivit nominerad, det vill säga ens namnet måste ha meddelats till valberedningen i förväg. Sista dag för nomineringar är 5/2. Valberedningen lämnar inför årsmötet ett förslag till val. I detta har man bland annat att ta hänsyn till att det blir en så bra sammansättning som möjligt av styrelsen med hänsyn till kompetens, jämställdhet och geografisk spridning. Två stycken suppleanter väljs också. Dessa fungerar som ersättare, och deltar i samtliga styrelsemöten för att hålla sig uppdaterade och kan vid behov gå in och ersätta en ordinarie styrelseledamot som av någon inte kan delta i ett möte eller av olika anledningar lämnar styrelsen.

Till årsmötet kan man även som medlem lämna in motioner. Det kan vara frågor eller synpunkter på hur något har hanterats eller förslag till på hur man tycker att styrelsen skall hantera olika frågor framöver. Motionerna behandlas sedan på årsmötet och medlemmarna bestämmer genom omröstning om de skall bifallas eller ej.

Verksamhetsberättelsen, verksamhetsplanen och valberedningens förslag till nomineringar kommer att finnas tillgängliga senast den 5/2 via hemsidan och även mailas ut till våra medlemmar.

Årsmötet har en viktig funktion och vill man vara delaktig och kunna påverka hur avdelningen skall arbeta är det viktigt att man kommer. På årsmötet får man också chans att träffa kollegor och andra ST-medlemmar och dessutom en möjlighet att bekanta sig med dom skall representera avdelningens medlemmar under det kommande året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar